בטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי אני שמה דגש על מספר פרמטרים:

הפחתת רגישות שיטתית Systematic Desensitization
הרפייה Relaxation Training
הצפה Flooding

חשיפה הדרגתית
מדגים משתתף Particicipant Modeling
חיזוק חיובי Positive Reinforcement
הדרכת הורים Parental Training
משחק תפקידים Role play
השענות על העצמי Self Reliance training
טיפול רציונלי אמוטיבי Rational Emotive Behavior Therapy
כישורים חברתיים לאסרטיביות Training Assertiveness and Social Skills

ניסוח מחדש Reframing

אימון בהוראה עצמית Self instructional trainnig

דוגמאות ליישומי טיפול :

טיפול בילדים ונוער

חרדה חברתית ואילמות סלקטיבית SOCIAL PHOBIA

א' בת 9 ילדה ביישנית ומקסימה רוקדת מאד יפה ומסתגרת חברתית ,אין היא יכולה לפצוח פיה במסגרות חברתיות ובביה"ס כשמצליחה לדבר קולה חרישי ושקט .א' היא מבויישת ומרצה את הסובבים אותה ואין היא יכולה להגיד ל א . הטיפול כלל 10 מפגשים בהם הדימוי העצמי הנמוך השתפר ע"י חשיפה הדרגתית לפחדים שלה כיום היא משתתפת בשיעורים ובמסגרות חברתיות ,מדברת ללא חשש ,נפגשת עם חברות לכיתה ומזמינה אותן ואף מופיעה בפני קהל בריקוד ובשירה .

הפרעות קשב וריכוז ADHD

ב' בן 11 ילד מחונן ונחמד מאובחן כהיפר אקטיבי אין הוא מסוגל להתרכז בדבר שעושה ,הוא רץ וקופץ מפריע למהלכו התקין של השיעור ,לא מסוגל להתנהג בביתו ברוגע הוא מושך אש לסובבים אותו ורב עם כל חבר או בן משפחה . ב15 פגישות ב' למד לשלוט על תוקפנותו ולתעל אותה לאפיקים חיוביים ,טכניקת ויסות התנהגות ושליטה עצמית למד להרגע ,כיום הוא שקט ומוצא את החומרים הלימודיים, הוא מאורגן, המורים מרוצים מהתנהגותו ואף הסובבים אותו והחשוב ביותר הוא מרוצה מעצמו.

דחייה חברתית

ג' בן 10 לא היה מסוגל ליצור קשרים עם חבריו לביה"ס הנערים בכיתתו לא שיתפו איתו פעולה וכתוצאה מכך שרוי בדיכאון ,פגיע ואין לו חשק להתחיל את היום היה מסוכסך עם בני משפחתו ומחובר לחברה שמסכנת אותו.

במספר קצר של מפגשים ג' התחבב על תלמידיו לכיתה ,רכש חברים חדשים ולא היה צורך להעבירו לפנימייה.

אלימות וחוסר שליטה

ת' בן 14 מכה את חבריו לכיתה ומתפרץ על הוריו ומוריו הוא "מושך אליו אש"כדברי אימו והמחנכת שלו .

תוך מספר פגישות ת' יישם את המודל לשליטה עצמית ולשינוי התנהגות אשר נותנת לו כוח ומאפשרת לו להתמודד בדרך יעילה עם רגשות ומחשבות וכאב .ת' למד לפתור בעיות בכוחות עצמו, הוא רגוע וכבר לא מחזיר לחבריו מכות אלא מווסת התנהגותו ע"י טכניקות וכלים שקיבל בטיפול .

הפרעה אובססיבית -כפייתית

ש' ילדה להורים גרושים בת 11 מתקלחת ללא הרף ופוחדת שגופה יזדהם מכל נגיעה בחברה ,בידית הבית ,לחיצת יד משפחתה לא מסוגלת לשאת את הטקסים שעושה כדי "להיות נקייה" וש' נתונה בחרדה מתמדת .

בטיפול ההתנהגותי- קוגניטיבי המטפלת מצאה לנכון להפנות את ש' במקביל לטיפול הפסיכותרפויתי לפסיכיאטרית לקבלת תרופה נגד חרדה .הטיפול נעשה תוך אמון ואמפטיה ושיתוף פעולה תוך כדי משחק , אחרי פרק זמן ש' נמנעה מהריטואלים ולמדה להתמודד עם "הפחד מהפחד "להתלכלך או להיות מזוהמת ולמדה שלא יקרה לה כלום אם תיגע בידית או תלחץ יד לחברה הטיפול מלווה ברגרסיה ועלייה ושיתוף פעולה של כל בני המשפחה עם הדרכת הורים .

הרטבה ואנקופרסיס (עשיית צרכים לא מבוקרת)

ד' בן 7 סובל מהרטבה ואנקופרסיס הוריו גרושים וד' היה ער למערכת יחסים הורסת בין אימו לאביו ד' סובל מחרדות שמתבטאות בין היתר בחוסר שליטה על הסוגרים .בטיפול שכלל הדרכת הורים ד' התחיל להרגע, להתעצם ולשלוט ביציאות הלא מבוקרות יחסיו עם אימו וחבריו השתפרו והוא חדל להרטיב.

עישון וסמים

ג'בן 15 חי עם הורים בסכסוך מתמיד התחיל לעשן ולהתמכר לסם ,ולהסתובב עם חבר'ה שלא תורמים לו אלא מורידים אותו לתרבות רעה ,בטיפול עם צוות ביה"ס וההורים המטפלת העבירה את ג' לפנימייה שמתאימה לכישוריו ומגנה עליו מהחברים שהסתכן איתם.במשך תקופה קצרה של טיפול פסיכותרפויטי ג' הפסיק לעשן ויצר קשר חם עם הוריו בהדרכת ההורים ניתנו כלים להורים אייך לדבר עם הנערולהתגבר על הנתק הרגשי ולהתקרב אליו . ג' החליט לקחת שליטה על חייו נגמל מההרגלים של העישון.

טיפול במבוגרים

חרדה ופניקה

ל' בת 26 סובלת מחרדה ,קשה לה להסתגל במקום עבודתה מפחד שתקבל התקף פניקה והסימנים הפיזיולוגים דפיקות לב מואצות ,יובש בפה ,הסמקה ,קיפאון וכולי. יראו לעיני כל היא מסתגרת בביתה ומחשבות שליליות משתלטות על חייה אחרי טיפול של 12 מפגשים של עבודה קוגניטיבית התנהגותית הסימפטומים הפיזיולוגים חלפו ומחשבות מתקנות וחיוביות החליפו את המחשבות השליליות . ודפוסי התנהגות חדשים נלמדו להתמודדות עם החרדה ל' התחילה לעבוד במקום חדש היא מתמידה בו והתגברה על "הפחד מהפחד" .

דיכאון

א' בת 45 בחורה נאה ומוכשרת שלאחרונה לקתה בדיכאון אחרי שבעלה נטש אותה לטובת אישה אחרת .היא הורידה ממשקל גופה ,הפסיקה לעבוד,ושקעה במרה שחורה והרבתה לבלות את רוב היום במיטתה ,לא תפקדה בעבודות הבית השגרתיות ובגידול הילדים. ממפגש למפגש א' התחזקה ואחרי 10 טיפולים מצאה חבר חדש לחיים ,שינתה גישתה לחיים ולפרידה הטיפול היה אינטנסיבי וא' חזרה להיות מאושרת ונמרצת .

סכיזופרניה

פ' בן 30 סובל מסכיזופרניה פראנואידית נוטל תרופות ולא מתמיד בלקיחתן ,דיכאוני ,איטי ולא מוצא את עצמו בחברה ,בעבודה שהתחיל ולא מתמיד הוא מסורבל ואין הוא" אוהב את עצמו " אחרי 12 מפגשים פ' מצליח למצוא יתרונות בעבודתו וקם לעבודה ,איכות חייו השתנתה הוא מתמיד בלקיחת התרופות כדי למנוע התקפים פסיכוטיים שקרו לו בעבר ואין הוא רוצה שיחזרו,הוא מודע לאיכות חייו ומבצע דברים שנהנה לעשות,שומר על משקל גופו,לא תלוי בהוריו ,ואף יוצא מביתו לאירועים חברתיים.

התמכרות

ס' בן 50 מכור לטיפה המרה ,עובד קשה אך קשה לו לקום כל בוקר לעבודה, ומגלה סימני אלימות בשל חוסר שליטה על מעשיו ,כפועל יוצא משתייה מופרזת של אלכוהול .במהלך הטיפול ניכר היה שיפור בכמויות הצריכה וניסה למתן את הצריכה באלכוהול לפעמיים בשבוע .המסע עם ס' היה לא פשוט אך עם הזמן נגמל מהרגלו ויחסיו עם בני הבית השתפרו .

פוסט-טראומה

י' בן 23 סטודנט לתואר ראשון היה קצין מצטיין עד שיום אחד פיקד על כח בעזה שנתקל במערב מספר חייליו נהרגו מפיצוץ י' לא מסוגל לישון בלילות ,לא מסוגל להתרכז בלימודים ,הוא מריח ללא הרף את ריח העשן מהנגמ"ש שהתפוצץ,הוא מתרגז מדברים פשוטים ,ואיבד את הכריזמה שהייתה לו,גם בזוגיות הוא לא מסוגל להחזיק מעמד י' סובל מהלם קרב .

במהלך 10 פגישות י' ביחד עם המטפלת למד להתמודד עם הפלשבקים ולמזער סיוטים משדה הקרב הטיפול בחשיפה ממושכת הינו סוג של טיפול יעיל שהוכח בקרב אירועים טראומטיים .מטרת הטיפול להפחית את חומרת הסיממפטומים הכרוניים של ה-PTSD.

הטיפול כולל תרגילי נשימה ,חשיפה חיה למצבים בטוחים ושיחזור הזכרונות הטראומטיים.